El país dels trens que no funcionen
La terra és un indret cada vegada més abstracte, ens queda lluny, sobretot a la ciutat. El ciment i l’asfalt l’amaguen sense contemplacions, i a l’horitzó només s’hi veuen construccions de tota mena. Però la terra, la nostra terra, segueix aquí, sota dels nostres peus, bategant al ritme del temps i patint pels nostres afers com una mare inquieta pel destí dels seus fills.
Chesterton deia que una persona realment aventurera no donaria mai la volta al món, ni escalaria muntanyes; amb saltar la tanca del veí en tindria prou. En el nostre país, avui en dia, saltar tanques continua essent una aventura, però encara ho és més viatjar en tren, perquè no saps mai què et pot arribar a passar, per quina via vindrà, en quin indret s’aturarà ni quant durarà el viatge.
A Catalunya, viatjant en tren, comprens perfectament la validesa de les lleis de Murphy, sobretot aquella que diu: «Tot allò que pot anar malament, acabarà malament». Diuen que anar-se’n és morir una mica, però res millor que anar en tren per comprovar-ho. Cada dia ens despertem amb la notícia d’un robatori de cable de coure, d’atropellaments a les vies o incidències vàries –sempre imprevisibles– que es produeixen, això sí, amb una puntualitat inusitada.
Els trens semblen del Tercer Món, plens de pintades fins al serrell, i els revisors només passen quan van acompanyats d’agents de seguretat. Si no en tens prou amb llegir les notícies del dia, amb totes les tragèdies i les catàstrofes quotidianes, viatjar en tren t’acabarà de deprimir amb tota seguretat.
Josep Pla afirmava que el més nociu del progrés, el més perillós, és ser precisament indefinit. Però la història dels trens a Catalunya no és una qüestió de progrés, sinó més aviat de regressió: la regressió inevitable d’un servei pensat i dirigit amb mentalitat colonitzadora, des del centre de la Meseta i en funció dels seus interessos.
Som fills de la terra per dret de naixement o per voluntat de pertinença, però no som fills de qualsevol terra, sinó d’aquesta, de la nostra: un indret on hem anat ordint el curs de la nostra història entre tots, on hem teixit el cúmul de circumstàncies que ens fa ser el que som i on els trens no funcionen, potser ha arribat el moment d’arreglar-ho. Tots hi som cridats.
![]() |
Estació de Girona, 13 de febrer de 2025. |
Si ... Vergonya total i absoluta. Diuen que assignen pressupostos, que mai es compleixen. Ens fan combregar amb rodes de molí. Una presa de pèl.
ResponEliminaPotser és el que hem d'aguantar per l'actitud submisa de la gran majoria i sobretot dels governants.